Vikingatiden – översikt

Den sista delen av järnåldern kallar vi idag för vikingatiden (ca 800 e.kr – 1050 e.kr). Nordens befolkning ökade, liksom hövdingarnas makt och inflytande. Det flesta människor hade snarlika levnadsförhållanden precis som under de föregående århundradena, men med den stora skillnaden att kontakten med omvärlden blev allt vanligare genom handelsresor och plundringståg. Vikingarna var skickliga upptäcktsresande. De färdades till både Nordamerika, Europa och Asien samt skapade nya kolonier. Även i Sverige skapades stora handelsplatser som Birka eller städer som Uppåkra.

Men kallade sig människorna sig själva för över 1000 år sedan för vikingar? Hade de verkligen hornbeklädd hjälmar? Nej, ordet viking är ett modernt begrepp för de människor som levde i Norden under vikingatiden. De omnämns av människor i andra länder som nordmän eller ruser. De blir tydligt beskrivna i krönikor från dåvarande Konstantinopel (Istanbul) som Allahs (Guds) smutsigaste folk, långa och orädda samt beklädda med tatueringar. Men hjälmar med horn hade de inte! I slutet på 1800-talet skapades myten om vikingen, eftersom det inte fanns någon utbredd kunskap om vikingarnas utseende och utrustning. Därför konstruerades och målades fantasibilder av hur vikingen kunde se ut. Vidare finns det inte några historiska fynd som bekräftar myten. Slutligen, om en viking av en händelse skulle gå in i strid med en hornbeprydd hjälm, skulle den motverka sitt syfte som skydd. Den skulle vara livsfarlig att bära. Nej, de vikingar som bar hjälm visste att den måste vara funktionell.

https://katarinaharrisonlindbergh.files.wordpress.com/2013/07/taxinge-till-oslo-216.jpg   Historisk källa!     

 

viking-hjalm-fake  Myt!


Under vikingatiden trodde de flesta människor på att asagudarna styrde över deras liv. För att skörden skulle gro bra eller framgång i strid, offrade människor olika saker till gudarna. En offergåva kunde vara alltifrån en tallrik mat till att offra en människa. I takt med kontakten med resten av omvärlden med hövdingarnas ökade makt, kunde kristendomen långsamt sprida sig över Norden.

En lättläst webbsida som illustrerar och beskriver fakta om vikingatiden:
http://www.ungafakta.se/vikingar/historia/
Bildkällor: 

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=292711

https://katarinaharrisonlindbergh.files.wordpress.com/2013/07/taxinge-till-oslo-216.jpg

https://flic.kr/p/cyYQG7

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Författare: Niklas Jonsson

Jag är stolt över att vara lärare! Varje dag bjuder på nya fantastiska upplevelser och utmaningar, men se glädjen i elevernas ögon när lyckas och utvecklas skapar mening för mitt yrke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.