Vikingatiden – maktens utveckling

Från små byar till ett enat rike

Långt före vikingatiden fanns det både kungar, stormän och hövdingar i Norden, men bara på enskilda platser. Det var framförallt under vikingatiden, med den ökade befolkningstillväxten och kontakten med omvärlden, som makten koncentrerade sig till allt färre människor med kontroll av allt större områden.

3867432663_768765c8aa_b

I början av vikingatiden var Sverige fortfarande inget enat rike. Människorna levde tillsammans med sina familjer i mindre eller större byar. I varje by bestämde en hövding eller storman över vilka regler som familjerna skulle förhålla sig till. Med tiden utvidgades hövdingarnas makt, genom att med våld ta över andra byar och få ökad kontroll över människorna som bodde där. Sakta med säkert slogs allt fler delar av landet samman, till de landskap som fortfarande finns kvar idag. Dessa landskap var helt självstyrande, med egna lagar och regler. Östergötland, Öland, Västergötland och delar av Småland är exempel på de första självstyrande landskapen.

vikings_fight

Hur kan vi veta det här? Jo, på 800-talet e.kr skrevs det i nuvarande England ned texter om ett land som benämns som svearnas rike, som omfattade större delen av det geografiska område som motsvarar nutiden Svealand. Det var först cirka 200 år senare som svearna besegrade de övriga landskapen och Sverige (från ordet Svea rike) för första gången blev ett enat land under en kung! Man kan fundera på vad vårt land skulle haft för namn om någon annat landskap hade vunnit?

Det dröjde dock enda fram till 1100-talet e.kr som Sverige hade ett väl fungerande politisk och kristen förvaltning, som både avgörande makt över människornas levnadsvillkor.

Källor:
www.flickr.com/photos/archeon/3867432663/in/photolist-6TKAZv-q8rtN-aKWiqg-e1zcPj-gRqVNV-5kNHyR-7uubqA-7r2eXz-71FMVA-8xF2Pr-EVszg-mFdVU-f9CSR-fG8zZr-ni1BoB-mzAfm-4WUdDw-oKE39M-8GqvBd-HMFWV-5edVaZ-4C1GX7-as3JBQ-2xvp1p-5ksfMt-39zKz-p23HLC-eprDEh-MCKRZ-6Fzwzi-6tTT5m-MLVwa-5JrJg-d4jqi3-c68sSf-AGu3T-dnofR7-pCQSAa-6t8WXM-8xx5mX-6U28JU-bKBtyR-8zdgdE-8cJriC-84dhTt-e7nnRp-awGZEa-6kV1js-aiSMGE-d5cCRu
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=385134
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/vikingatiden

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Författare: Niklas Jonsson

Jag är stolt över att vara lärare! Varje dag bjuder på nya fantastiska upplevelser och utmaningar, men se glädjen i elevernas ögon när lyckas och utvecklas skapar mening för mitt yrke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.