Vikingatiden – boplatser och levnadsregler

Städer och byar

Idag finns det mycket få spår av städer från vikingatiden. Det fanns några städer i Skåne (som tillhörde Danmark ända fram till 1658). I Sverige känner vi bara i dagsläget till Birka, som ligger på ön Björkö i Mälaren. Men Birka var mer en av marknadsplats, även om det fanns människor som bodde där. Till Birka seglade köpmän för att bedriva handel. Köpmännen handlade med bland annat silver, siden, vapen, smycken, glas, päls och trälar.

De flesta människor levde på bondgårdar i mindre byar. Dessa byar låg ofta i närheten av sjöar, floder eller havet. Mellan byarna fanns oftast stora skogar som de flesta undvek, mest på grund att farliga djur eller rövare. Det fanns stigar att gå på, men de var alldeles för smala för att transportera handelsvaror på. Därför var det både säkrare och enklare att resa på vatten.

2288967162_e2ff3f1620_o

Ätten, tinget och blodshämnden

På vikingatiden levde människor i familjer där varje familj tillhörde ätt (det vi idag kallar för släkt). Eftersom det inte fanns poliser eller lagar på vikingatiden, behövde människor en annan form av trygghet. Det fanns landskapslagar. På hösten och våren hölls inom varje jarl eller hövdings område ett möte som kallas för tinget. På tinget betalade människorna in skatt, planerade saker som skulle göras under det kommande halvåret och löste olika konflikter mellan ätterna. Alla fria människor, både män och kvinnor, hade rätt att att prata om sina synpunkter och bekymmer på tinget.

Alla i ätten  höll ihop, skyddade och hjälpte varandra. Ätten ägde marken där familjerna bodde och var ansvarig för det som alla i ätten gjorde. Om någon i familjen begick ett brott fick ätten betala. Ledaren för ätten hade stor makt och kunde göra avtal med andra ätter. Men om till exempel dessa överenskommelser bröts eller om någon i släkten blev skadad eller dödad, var det det ättens plikt att hämnas. Det kallades blodshämnd och gick ut på att döda de skyldige.

 

Källor:

https://www.flickr.com/photos/stendueland

https://www.flickr.com/photos/celesteh

https://www.flickr.com/photos/archeon

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/vikingatiden

Johanstiden Karl, Uppström Rolf (2014) Utkik Historia 4-6, Glerups Utbildning AB, Ednas Print, Slovenien.

Prenumerera på nya blogginlägg

Författare: Niklas Jonsson

Jag är stolt över att vara lärare! Varje dag bjuder på nya fantastiska upplevelser och utmaningar, men se glädjen i elevernas ögon när lyckas och utvecklas skapar mening för mitt yrke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.