Vikingatiden – Bondgården och familjen

Bondgården och familjen

Livet på vikingatiden bestod av mycket arbete för hela familjen, som bestod ofta av sju till tio personer. De bodde i ett långhus, vars stomme bestod av två långa rader av trästolpar. Taket bestod av halm eller vass och väggarna av flätade grenar som var täckta med lera. I mitten av huset fanns en eldstad. Det var vid eldstaden som var samlingsplatsen för familjen, eftersom det var där det var som varmast, ljusast och man åt och lagade mat. När det var kallt på vintern levde även boskapsdjuren inne i långhuset.

8294173081_d8b3c018ed_k

Det var mycket vanligt att människor levde hela sitt liv på en bondgård. De fick ägna mycket tid till att skaffa mat till den stora familjen. I princip alla fick hjälpa till att odla mat (jordbruk), boskapsskötsel (för att erhålla mjölk, kött, skin och ull) samt jakt och fiske.

Kunde barnen bara gå runt och leka hela dagarna? Nej, de fick lära sig att börja arbeta tidigt. Eftersom det inte fanns mediciner och kunskap om hygien, dog ungefär hälften av dem i sjukdomar eller skador innan de fyllt tio år.

Vem gjorde vad på gården? Kvinnorna bestämde på gården och kunde även leda de religiösa ceremonierna. Männen arbetade oftast på åkrarna eller i smedjan.

Trälarna genomförda alltid det tyngsta arbetet på gården. Till skillnad mot de flesta av alla familjer, så tillhörde inte trälarna någon ätt. De kallades för de ”ofria”, eftersom de ägdes av en husbonde, storman eller hövding och kunde säljas eller köpas som vilket djur eller handelsvara som helst. Vilka människor blev trälar? Jo, oftast blev man träl genom kidnappning, som krigsfånge eller på grund av att någon hade en skuld som den inte kunde betala tillbaka. Då fick man arbeta av den som träl, oftast livet ut. Om trälar fick barn, blev även de trälar.

Endast ett liten del av människorna på vikingatiden hade tillgång till vapen eller häst och tog dessutom möjligheten att resa iväg på vikingatåg.

Källor:

https://www.flickr.com/photos/stendueland
https://www.flickr.com/photos/celesteh
https://www.flickr.com/photos/archeon
https://www.flickr.com/photos/34726901

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/vikingatiden

Johanstiden Karl, Uppström Rolf (2014) Utkik Historia 4-6, Glerups Utbildning AB, Ednas Print, Slovenien.

Prenumerera på nya blogginlägg

Författare: Niklas Jonsson

Jag är stolt över att vara lärare! Varje dag bjuder på nya fantastiska upplevelser och utmaningar, men se glädjen i elevernas ögon när lyckas och utvecklas skapar mening för mitt yrke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.