Innebandy – teknikträning

Innebandy – teknikträning

Ämnet idrott och hälsa syftar till att bland annat utveckla allsidiga
rörelseförmågor och skapa intresse för att vara fysiskt aktiva. I grundskolans lägre åldrar är det viktigt skapa intresse för olika former av rörelser och idrotter, så att alla utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

Innebandy faller under kunskapskravet sammansatta motoriska grundformer i kombination med redskap, men idrottens utformning och genomförande bidrar till att utveckla många fysiska, mentala och sociala förmågor. Förutom färdigheter som rumsuppfattning, spelstrategier, verbal och ickeverbal kommunikation, kondition, reaktionsförmåga, bedöma skaderisker, så är innebandy en mycket bra träningsform för din fin- och grovmotorik. I idrotter, där man använder sig av händerna eller ett redskap med händerna, tränar man sin öga-handkoordination.

På filmen förevisar jag olika exempel på hur elever i årskurs 1-6 kan träna på sin öga-hand koordination genom en teknikbana. Banans olika moment syftar till att träna och befästa flera motoriska färdigheter.

Begreppet koordination betyder kontroll och samordning av viljemässiga rörelser så att dessa blir välavvägda och ändamålsenliga. Öga-handkoordination betyder förmågan hos din kropp att bedöma information med dina ögon, för sedan styra din hand för utföra en uppgift.

En god öga-handkoordination leder även till bättre resultat i redskapsidrotter som golf, tennis, pingis, men är helt vital i idrotter där händer kan göra skillnad mellan succé och katastrof, såsom gymnastik, spjutkastning och boxning. Bortser du från de idrottsliga aspekterna,  förbättrar även öga-handkoordination din förmåga att utföra vanliga vardagliga aktiviteter, såsom att skriva en text, köra bil, spela musikinstrument eller finhacka lök.

Källor:
LGR11 - http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2575
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/koordination
http://wolber.se/ovningar-bollkontroll-koordination/

Prenumerera på nya blogginlägg

Författare: Niklas Jonsson

Jag är stolt över att vara lärare! Varje dag bjuder på nya fantastiska upplevelser och utmaningar, men se glädjen i elevernas ögon när lyckas och utvecklas skapar mening för mitt yrke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.