Forntiden

Hur började alltihop? Svep med blicken över rummet eller platsen där du befinner dig och förundras över hur både exempelvis material, landskapet eller mänskligt beteende är ett resultat av olika historiska processer.

The Swirl

För cirka 13000 tusen år sedan finns de första spåren av människor i Skåne. När inlandsisen drog sig bort från vårt land började vårt urfolk samerna befolka Sverige österifrån. Jägar- och samlarkulturen har pågått i tiotusentals år och kommer inte påverkas förrän influenser och kunskap om jordbruket når norra Europa för cirka 4000 år sedan.

Agriculture

Vad betyder begrepp historia? Det betyder all samlad kunskap om hur det mänskliga samhället såg ut och fungerade förr i tiden. Men hur kan man veta hur det var förr i tiden? Jo, historiska källor berättar för oss olika detaljer om hur människorna levde. De bästa källorna är förstås de i bild eller framförallt skrift, såsom hieroglyfer, runor, papyrusrullar, krönikor, dagböcker, protokoll och räkenskaper mm. Men även gravar, ben, bosättningar, verktyg, vapen och andra fysiska föremål berättar om människors levnadsvillkor genom historien.

img_3205

När man pratar om början av Sveriges eller nordens historia, så utgår först ifrån begrepp forntiden. Den i sin tur delas in i tidsperioderna (epoker):

  • Stenåldern    (ca 10’000 f.kr till 1700 f.kr)
  • Bronsåldern (ca 1700 f.kr – 500 f.kr)
  • Järnåldern    (ca 500 f.kr – 1050 e.kr)

Bakgrunden till namnen, utgår ganska rimligt ifrån det material som var vanligast att använda som exempelvis verktyg eller vapen under den gällande tidsperioden. Dock med undantag för brons, som var mer en statussymbol för de rika och mäktiga. De flesta människorna på bronsåldern använde sig fortfarande av stenverktyg och vapen av sten.

Andra betydande skillnader mellan de olika tidsperioderna, är bland annat att människorna övergav i allt större grad en jägar- och samlarkultur och lärde sig att bedriva jordbruk och sköta boskap. I framförallt de södra delarna av landet så gav det i sin tur följden att människorna fick fasta boplatser och möjligheterna att till större tillgång på mat, ökade befolkningstillväxten.


Prenumerera på nya blogginlägg

Författare: Niklas Jonsson

Jag är stolt över att vara lärare! Varje dag bjuder på nya fantastiska upplevelser och utmaningar, men se glädjen i elevernas ögon när lyckas och utvecklas skapar mening för mitt yrke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.